Umblă vorba, din Moș-Strămoș, ba că podoabele de aici îs bune, ba că cele de dincolo. Că unele ar avea ceva, și că celelalte ba. Că bine ar fi ca toate să fie doar inox, doar aur sau argint, sau din cei mai curajoși se încumetă chiar spre orice... . Până la urmă... ce să credem și ce să luăm?

Cert e, studiile arată că un procent semnificativ de persoane e alergic la faimosul Nichel. Până acum ceva ani, un cuvant (Nichel) fără prea mare sens sau importanță pentru femei, a reușit, culmea, fără pagină de Facebook, să devină faimos. Fericite sunt stimatele doamne care nu au asemenea probleme, si care pot purta orice. Deocamdată mă număr printre ele, dar aleg totuși cu grijă. Am cunoscut totusi persoane de la care am auzit de argint placat cu rodiu, ca singura alternativă pentru urechi neinflamate.

Se pot găsi bijuterii din tot felul de aliaje și în tot felul de combinații, bineînțeles cu prețurile pe măsură. Cea mai ieftină și la îndemână soluție ar fi cea la modă, din ”bronz”, cu două variante. Bineînțeles, exteriorul e vopsit în bronz antichizat la ambele, dar puteți găsi la bază fier vopsit sau un aliaj mai calitativ fără nichel, fără cadmiu. Problema e că e greu de aflat dacă în spatele gardul vopsit locuiește primul sau al doilea locatar. Importatorul, cel care vinde obiectul de obicei ar putea ști. Puteți găsi mențiunea în dreptul unor produse. În cazul nostru, bazele pe care lucrăm, sunt alese de noi, direct de la producător, și regula, e să alegem produsele fără nichel, cadmiu, plumb.

Următoarea categorie, ca și preț, ar fi cele din INOX, oțel inoxidabil, care și el poate fi de mai multe feluri. În general, acesta este mult mai ușor suportat, mult mai rezistent, indiferent de felul lui, dar există o varianta de Inox medicinal care ar fi alegerea ideală. Spre deosebire de cele din Argint 925 (puritate 92,5%) nu oxideaza, și sunt mult mai tari sau mai rezistente. Cu foarte mare greutate veți reuși să rupeți un lanț din inox, fie el chiar firav.  

Despre argint 925, sau aur nu e nimic nou mult de spus. Pe scurt, aurul se găsește, la fel, mai amestecat sau mai pur, cu prețul corespunzător, si bineînțeles, cu cât e mai pur, cu atât e mai bun. Argintul, cel universal găsit, cu marcajul de 925, în orice bijuterie, poate fi un obiect rezistent în timp, iar îngrijit bine, chiar lăsat moștenire nepoților.

Am auzit și de persoane care, alergice la produsele ce și le doresc sau și le pot permite, acoperă suprafața metalică ce vine în contact cu pielea, cu un strat fin de lac pentru unghii transparent. Si asta indiferent că vorbim despre cercei sau un ceas frumos. Am înțeles că pentru multe persoane funcționează cu succes. Bineînțeles, pornim și de la ideea ca un cercel dezinfectat si curațat regulat va provoca mai puține probleme.

Probabil cel mai bine ar fi să aflați la ce sunteți alergici, si să evitați acel ”ingredient„ in bijuteriile pe care le alegeți. Unui cercel care atârnă i se poate schimba cu ușurință tortița care intră în contact cu pielea, chiar daca restul detaliilor rămân la fel. Dacă identificați factorul ce produce alergia, puteți să îl evitați, dar de ținut minte că nu tot ce arată ca bronzul e bronz, nici tot ce e inox, nu e inox medicinal.

Cât despre mitul cum că tot ce e în magazin – spațiu cu 4 pereți și vitrină – ar fi bun, dar că tot ce se vinde în stradă, cu siguranță e compromis... e o altă poveste la altă cană de ceai. Adevărul e întotdeauna la mijloc!

 

 

P.S. Ca o consolare, dacă ajută cu ceva gândul, e interesant ce am citit ar fi despre beneficiile dermatitelor de contact (iritația și alergiile provocate de una sau de alta, bijuterii sau ce or fi), cum că întăresc sistemul imunitar. După teste pe un numar de 17mii adulți expuși la o serie întreagă de alergeni, s-a dovedit că persoanele alergice ar avea o incidență mult mai mica la cancer de sân și piele. Explicația – un sistem imunitar deranjat des, e mereu în alertă și omoară eficient celulele rebele. Dacă întradevăr ar fi așa ... ar fi măcar un gând senin in găleata cu  ... restu :) . 

... si, florile presate in rășină, bineînțeles, nu sunt alergice ...