Astazi, am stat 2 ore cu aproape 40 de copii de 10-12 ani. Am facut impreuna tablouri si semne de carte. E adevarat, le-am spus ca facem si semne de carte cu conditia ca de fiecare data cand Doamna Invatatoare le cere sa citeaca o carte, sa o faca, si de ce nu, sa foloseasca semnu de carte facut de ei(Hmmmm ... Oare deasta cativa copii in spate, au refuzat sa faca si semnul de carte?).
       Oricum, asa cum bine se vede in imagini, au fost harnici, draguti si cuminti (in limite rezonabile, in armonie cu vechea vorba ”babe frumoase si copii cuminti”), dar desi am intrat in sala de clasa foarte prinsa in problemele si gandurile mele, am iesit vesela si bine dispusa. Cred ca din ”afacerea” de azi, eu am invatat mai multe decat ei.
       Ce au avut copii de azi in plus fata de mine? Multe, pe langa tinerete, prospetime, energie, plamani puternici (respect invatatoarelor), inocenta si chef de viata, o sa ma leg de curaj. Am apreciat la ei curajul de a lipi si de a combina flori si frunze dupa imaginatia fiecaruia. Nu au incercat sa copieze modelele mele, ci s-au jucat cu ce aveau in fata, forme, textura, culoare. Au avut curajul sa fie originali si deloc critici cu privire la munca lor, si s-au bucurat de fiecare floare si funza, chiar daca unele erau deja decolorate, ofilite sau afectate de anii petrecuti inchise in carti. (O singura fetita a incercat un cosulet cu flori, asemanator cu unul din modelele mele, si a iesit perfect. Nu glumesc cand spun ca poate in 10 ani imi fura ”meseria”. Singura mea consolare, e ca Doamna Invatatoare a laudat-o ca e la fel de buna la toate materiile. Poate isi alege, totusi altceva... :) )
       Un alt punct rosu din partea mea pentru intalnirea de azi a fost limba. Clasele invatau in limba magiara, un camp totusi nu atat de batatorit de mine, in ciuda originilor mele corcite. Cu alte cuvinte, inteleg foarte putin si vorbesc deloc. Totusi, copii nu au avut o problema cu asta, au inteles ce le-am spus si ce nu au inteles, le-a tradus Doamna Invatatoare. Si mai dragut, imi traduceau mie unele cuvinte, asa incat sa inteleg cand colegii lor care stiau mai putina romana cereau flori sau carton de o anumita culoare. Cu alte cuvinte, in jurul florilor, oamenii devin mai buni, indiferent de limba (cu toata modestia :) hihi).

   Doi baieti harnici, in plina munca. Muncind dupa model ... 

 

Mai vrem flori! Mai vrem flori!

La doua zile, am continuat distractia cu alta gasca, le fel de vesela, a la aceeasi scoala. In armonie cu asteptarile, au fost si acestia talentati, la fel de acaparati de flori, de entuziasti si de harnici. Pozele dovedesc asta. 

Fetite uimite de cat pot fi de frumoase florile. Frumoase, la fel ca ele ... 

Colaborarea si atelierul e organizat de Asociatia de Inovare Sociala, in cadrul campaniei “Martie cu MESTESUG”. Aceasta Campanie alaturi de “Cate o unealta pentru fiecare gospodarie” fac parte din activitatile proiectului Masuri integrate pentru combaterea saraciei si a marginalizarii in Livezeni”.

Obiectivele lor le gasiti aici https://vector-mures.ro/obiectivele-proiectului/

Mai multe produse cu flori presate aici:  www.flori-presate.ro