Presand flori... 

Majoritatea lucrurilor in viata teoretic sunt simple, cu conditia sa stim sa le facem... . Cred ca asa simt si bucatarii talentati, croitorii, designerii renumiti dar si orice meserias priceput. Presatul florilor, cred totusi ca e mai simplu de atat, dar am adaugat cateva idei si sugestii mai jos. Spre sa fie de folos. 


Probabil cea mai la indemana alegere e cea cu o carte mare, cu coperti groase. Daca ati mai presat flori in anii de scoala sau chiar si dupa aceea, cu siguranta va vine in minte imaginea cu floarea uscata sau aproape uscata, dar, neaparat cu o carte cu foile patate si ingalbenite.
Imi amintesc ca si cum ar fi fost ieri, momentul in anii de generala (clasele1-4 candva), cand fermecata de florile de iris ce aratau asa frumos pe strazile din jurul casei, am pus cateva petale in carnetul meu de elev. Cand l-am deschis, cu entuziasm visam la frumusetile ce vor iesi dintre foi. Nu pot spune nu erau frumoase, dar imaginea ce inca o am in minte dupa ani si ani e cea a carnetului meu, de altfel cu note mari si mandre, dar cu paginile patate, de parca as fi varsat o intreaga calimara de cerneala pe ele. Recunosc... m'a durut o vreme inima, si asteptam de fiecare daca cand duceam carnetul vreounui profesor cel putin o intrebare sau o remarca. O vreme am ramas marcata de eveniment si am renuntat la presat. Din fericire am prins din nou curaj... .
Unele flori pateaza, altele chiar isi pierd culoarea si raman bej-maronii, dar textura, nuantele, liniile si formele raman frumoase, naturale si cumva firesti.
Puteti presa flori probabil cel mai "tehnic" folosind o presa de flori. Le asezati la fel cum ati face o prajitura cu foi. Un strat de ziare sau carton, iar apoi pe o coala de hartie alba, florile, una langa alta asezate asa incat sa nu se atinga. Peste ele, alta hartie alba iar apoi stratul de carton sau ziare. Florile raman astfel protejate intre straturile de hartie, iar presa le strange, asa incat sa ramana frumos presate.
Daca nu aveti o presa de flori, le puteti aseza si in carti, dar incercati sa nu puneti prea multe flori intr-o carte si, ideal ar fi sa puneti florile tot intre foi albe inainte sa le intruduceti in carte. Asa, protejati si foile cartii, dar va fi mult mai usor sa folositi florile odata ce s-au uscat.
Poate fi practic sa adaugati data la coala cu flori ce o presati. Asa veti sti cat timp a trecut de cand le-ati "inchis" intre foi. Daca le deranjati prea repede, riscati sa se strice, sa se rupa. In medie, timpul de uscare ar fi undeva la 2saptamani, dar poate fi, bineinteles mai mult sau mai putin, in functie de cat e de carnoasa sau uscata floarea.
Un proverb spunea ca unei bucurii, uneori nu ii mai poti adauga decat o floare. Eu as adauga si ca floarea poate fi si presata ☺!